به گزارش راهبرد معاصر؛ یک منبع آگاه افشا کرد که آمریکا طی نامهای به ایران، از آمادگی ترامپ برای دور کردن جان بولتون از منصب مستشار امنیت ملی، صحبت کرده است؛ که به دشمنی با جمهوری اسلامی شهره است. اما ایران به امریکا اعتماد ندارد و مسئولان در تهران بر این عقیده اند که ترامپ به دنبال استفاده از برگه برنده مذاکره در جریان انتخابات سال ۲۰۲۰ است.
الجزیره نوشت: اخیرا آرامش نسبی بر بحران بین ایالات متحده و ایران خیمه افکنده، و شاهد کاهش استفاده از زبان تهدید از سوی دو طرف، همزمان با تحرکات طرفهای میانجی برای گشودن باب مذاکره به دور از تنش هستیم.
به گزارش سرویس بین الملل «انتخاب»؛ در ادامه این مطلب آمده است: پس از حدود دو هفته از کاهش نسبت تهدیدهای دو جانبه بین ایران و ایالات متحده و کم شدن احتمال اعمال گزینه نظامی در منطقه، وزیر خارجه آمریکا از آمادگی واشنگتن برای مذاکره بدون شرط با تهران صحبت کرد تا پس از ترامپ، دومین شخصی بوده باشد که ایران را به مذاکره دعوت میکند.
دعوت پمپئو از سوئیس-که حافظ منافع آمریکا در ایران است- کمی پس از به تاخیر افتادن اجرای دور جدیدی از تحریمهای آمریکا علیه پتروشیمی ایران مطرح شد و همین مساله باعث شد تحلیلگران اقدام دولت ترامپ را شاخصی برای عزم جدی وی در راستای کاهش سطح تنشها با تهران به شمار آورند.
پاسخ ایران به این اظهارات پمپئو به سرعت از سوی وزارت خارجه آن اعلام شد: «معیار ما تنها اقدامات عملی آمریکاست، نه اظهارات سیاسی». روحانی با استقبال از طرح مذاکره، «احترام متقابل» را شرط مذاکره با واشنگتن دانست و تاکید کرد که در غیر این صورت گفتگویی صورت نخواهد گرفت.
به نظر میرسد ایران نشست بر سر میز مذاکره با آمریکا را به ضرر منافع ملی خود و به معنای ارائه امتیازهایی به طرف مقابل میداند، علاوه بر اینکه واشنگتن را برای نقض معاهدههای بین المللی و نوسانهای ناگهانی در سیاست خارجی خود، جریتر میکند.
تغییر بازی
در همین رابطه، یک منبع آگاه در وزارت خارجه ایران که نخواست نامش فاش شود، تاکید کرد که آمریکا با جدیت به دنبال تغییر قواعد بازی و مذاکره با ایران است، اما ما تمایلی به مذاکره نداریم.
همین منبع در گفتگو با الجزیره تصریح میکند که ایران بازگشت آمریکا به توافق هستهای را شرط مذاکره میداند، در حالی که واشنگتن به دنبال مذاکره است تا در مقابل، شبح جنگ را از منطقه دور کند؛ بدین معنا که قصد اجرای شروط ایران که تهران بر آن اصرار میورزد را ندارد.
منبع مذکور همچنین افشا کرد که آمریکا طی نامهای به ایران، از آمادگی ترامپ برای دور کردن جان بولتون از منصب مستشار امنیت ملی، صحبت کرده است؛ که به دشمنی با جمهوری اسلامی شهره است. اما ایران به امریکا اعتماد ندارد و مسئولان در تهران بر این عقیده اند که ترامپ به دنبال استفاده از برگه برنده مذاکره در جریان انتخابات سال ۲۰۲۰ است.
این در حالی است که مقام ایرانی معتقد است مذاکرات تازهای با آمریکا صورت نمیگیرد، تا این دولت به توافق هستهای بازگردد. اما همزمان، بعید هم نیست که دولت ترامپ شروط ایران را پذیرفته و مسیر را در برابر مذاکرات جدید هموار کند.
این در حالی است که در شبکههای اجتماعی شاهد عکس العمل ایرانیها در مورد درخواست پمپئو برای مذاکره بدون شرط با ایران هستیم. همانطور که محمد صالح صادقیان، مدیر مرکز عربی مطالعات در ایران، در توئیتی نوشت: «به نظر میرسد میانجیگری بین تهران و واشنگتن در حال پدیدار شدن است؛ سوئیس و ژاپن روی این خط هستند. چهارشنبه آینده نخست وزیر ژاپن در تهران است.. گفته میشود ترامپ با نوشتن نامه ویژهای به آیت الله خامنهای موافقت کرده است، تا این نامه توسط نخست وزیر ژاپن به رهبر برسد.. تهران همچنان بر روی رفع تحریمها پیش از هر مذاکرهای و بازگشت آمریکا به توافق هسته ای، اصرار میورزد.»
برخی دیگر از ایرانیها معتقدند که کاهش تنش زایی آمریکا نشان دهنده ترس واشنگتن از هدف گرفته شدن ناوهای جنگی اش توسط ایران است. عدهای دیگر احتمال میدهند که مذاکره دیگری با آمریکا انجام شود و این مذاکرات در کشور سومی برگزار شود.
در این میان، عدهای هم بر این اعتقادند که نپذیرفتن شروط ۱۲ گانه آمریکا برای مذاکره و پایداری ایران در برابر باجگیری آمریکا، علت اصلی عقب نشینی دولت ترامپ از مواضع پیشینش در قبال ایران است.
منبع: انتخاب